Kontakt:  Ergonomske rešitve d.o.o. , Radvanjska cesta 76, 2000 Maribor |  02/320-30-77 | 031/244-260 | info@ergonomske-resitve.si

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube Social  Icon

BOLEČINE V VRATU

 

ZAKAJ PRIDE DO BOLEČIN?

KJE JE PROBLEM?

KAKO LAHKO BOLEČINO ODPRAVIMO?

Vratni del hrbtenice je sestavljen iz sedmih vretenc, ki omogočajo veliko gibljivost. Vsaka nenaravna izkrivljenost vratu in vse bolečine v vratu in ramenih zmanjšujejo obseg gibanja. Zaradi zmanjšane cirkulacije prihaja do slabše oskrbe možganov s krvjo.

 

Če veliko sedimo in smo še fizično neaktivni, lahko imamo z vratnim delom hrbtenice resne težave. Degenerativne spremembe najpogosteje prizadenejo predel vratnih vretenc. Pogost pojav nenadne vrtoglavice nakazuje na to, da je s tem delom hrbtenice nekaj narobe.

Bolečine v vratu so pogost pojav pri osebah, ki večino delovnega časa preživimo v prisilnih telesnih položajih. Bolečine v vratu, so najpogostejša posledica nepravilne drže, položajev pri delu in stalne mišične napetosti.  
 
Dejavnika, ki povečujeta tveganje za pojav bolečine v vratu, sta tudi pomanjkanje splošne telesne aktivnosti in stres.
 
Bolečine v vratu se pogosto razširijo še na zatilje, ramena in med lopatici, povzročijo pa lahko tudi glavobol, odrevenelost, mravljinčenje, togost, težave pri požiranju…
 
Hrbtenica je najmanj obremenjena, kadar ima svoje naravne krivine, zato skušajmo tak položaj obdržati pri vseh dnevnih opravilih in tudi med počitkom. Tako ne preprečimo samo bolečine v vratu ampak bolečine celotnega telesa.
 
Vzdrževanje naravne vratne krivine je pomembno predvsem pri sedečih poklicih in med delom z računalnikom, ki so po navadi največji krivci za bolečine v vratu. Izogibajmo se tudi aktivnostim, ki zahtevajo sunkovite gibe ter nenadna obračanja glave v katerokoli smer.
 
Redna vadba dokazano zmanjšuje bolečine v vratu ter preprečuje dolgotrajen in ponavljajoč potek bolezni.

 
Kaj še lahko naredimo, da preprečimo bolečine v vratu?
 
Razporedimo težo
Pogosta napaka, ki jo počnemo je, da težke torbe in kovčke nosimo samo na eni strani telesa. Neenakomerno obremenjevanje lahko povzroči neenakomerno povešena ramena in napenjanje vratnih mišic, kar pa ponovno vodi do bolečine v vratu.
 
Razgibavajmo vratne mišice
Čez dan večkrat opravimo raztezne vaje in vaje za moč vratnih mišic. Najenostavnejša vaja je premik glave nazaj, ne da bi jo upognili.
 
Uporabljajmo slušalke
Če se veliko pogovarjamo po telefonu, je lahko vzrok za bolečine v vratu ravno to, da se med telefoniranjem nagibamo naprej in nazaj. Namesto tega raje uporabimo slušalke.
 
Pravilno uporabljajmo telefon med pisanjem sporočil
Ne glede na to, koliko časa bomo pisali sporočila in gledali navzdol v mobilni telefon, bo to v vratu povzročilo napetost ta pa se bo prelevila v bolečine v vratu. To lahko preprečimo tako, da telefon dvignemo v višino oči.
 
Računalniški zaslon mora biti v višini oči
Kadar zaslon ni v višini oči trpijo vratne mišice, posledično se začnejo močne, neprijetne bolečine v vratu.