Kontakt:

Ergonomske rešitve d.o.o. , Radvanjska cesta 76, 2000 Maribor

02/320-30-77 | ergonomko.com

031/244-260 | info@ergonomske-resitve.si

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube Social  Icon

KDO SMO?

V podjetju Ergonomske rešitve d.o.o. se že dalj časa intenzivno ukvarjamo z vprašanjem, kako preprečiti ali vsaj omiliti zdravju škodljive posledice, ki jih povzroča dolgotrajna prisilna drža pri sedenju.

 

Ugotovili smo, da ima v našem podjetju težave s hrbtenico vsak drugi zaposleni, kar velja tudi za slovensko povprečje. Zaradi vse večjih zdravstvenih težav, ki so posledice dolgotrajne nepravilne drže pri sedenju za računalnikom, smo želeli pomagati sebi in drugim, ki jih pestijo podobne težave. Iskali smo tudi rešitev, kako zagotoviti priporočljivo razdaljo do računalniškega zaslona. Glede izvedbe smo upoštevali učinkovitost, ceno, preprosto izvedbo in uporabnost. Tako je najprej nastal opomnik nepravilne drže pri sedenju v obliki mehanizma in dveh paličic, ki omogoča detekcijo nepravilne drže s ciljem njene korekcije. Želeli smo nekaj več.

 

Nastal je priročnik Ali je sedenje res tako nevarno?. S 70. nasveti za pravilno držo je namenjen ozaveščanju ljudi, kako nevarne so lahko posledice dolgotrajne, še posebej nepravilne drže pri sedenju. Priročnik lahko najdete tudi v knjižnicah. V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo v Mariboru - Laboratorijem za inženirsko oblikovanje izdelkov, smo razvili ergonomsko inovacijo, ki smo jo poimenovali ERGONOMKO, večnamenska nastavljiva naprava za pravilno držo in jo patentno zaščitili. Primerna je tako za sedeče kot stoječe delo. Za šolarje in študente kot preventiva pri sedenju, pisarniške delavce, delavce v proizvodnji, pri uporabi namiznega ali prenosnega računalnika in pametnih elektronskih naprav, za glasbenike, risarje. Začetne modele izdelkov smo dali v poskusno uporabo v osnovne šole, da smo dobili povratne informacije glede potrebnih sprememb. Za mnenje smo zaprosili tudi fizikalno ter rehabilitacijsko stroko.

 

Glede na to, da so uporabniki in stroka pozitivno ocenili napravo upamo, da bo tako tudi na trgu, saj kot je navedeno v priročniku,

vložek v ergonomske ukrepe ni strošek, ampak je dolgoročna investicija v zdravje in dobro počutje ljudi.